tiistai 31. maaliskuuta 2009

Velho ja leijona

(The Lion the Witch and the Wardrobe)
C.S. Lewis


Peter, Susan, Edmund ja Lucy löytävät tien Narniaan, no okei Lucy löytää, kunnia sille, jolle kunnia kuuluu. Ja sitten on hyvän ja pahan välistä taistelua ja niin edelleen, en viitsi puuttua juoneen enempää.

Wikipedia tiesi kertoa, että tämä tarina kertoo ristiinanaulitsemisesta ja ylösnousemuksesta ja yhteys on kyllä helppo huomata, jos on yhtään perillä kristinuskosta. Muita viitteitä kristinuskoon oli sitten viittaukset lapsiin Aadamin poikina ja Eevan tyttärinä. Minua se totta puhuen vähän häiritsi. Miksi ei voinut vain puhua ihmisistä? Kai tämäkin riippuu omasta elämänkatsomuksesta, en ole millään muotoa uskonnollinen ja lisäksi tämä on kirjoitettu lähemmäs 60 vuotta sitten, joten ajat ovat muuttuneet. Toinen juttu mikä myös vähän häiritsi oli se hieman opettavainen ja holhoava sävy mikä välillä tuli esiin. Väännettiin asiat rautalangasta... Olen varmaan vähintään 15 vuotta kohdeyleisöä vanhempi, joten ehkä se johtuu siitä ja aikojen muuttumisesta. Vähänkö viiltävä analyysi tästäkin tuli... Joo tarina jatkuu, mutta mitä ihmettä jatko-osissa sitten tapahtuu? Olen lukenut kaksi osaa ja minusta koko Narnia on jo nyt jotenkin passé. En minä tätä sarjaa voi kuitenkaan kesken jättää kun olen sen aloittanut.

torstai 26. maaliskuuta 2009

Taikurin sisarenpoika

(The Magician's Nephew)
C.S. Lewis

Minä haluan yleensä lukea saman kirjailijan kirjat julkaisujärjestyksessä, mutta tämän Narnia-tarinat sarjan kohdalla teen poikkeuksen, kun kirjailija kerran halusi, että nämä luetaan tietyssä järjestyksessä. Tämä oli ilmeisesti julkaisujärjestyksessä kuudes, mutta kirjailijan mielestä pitää lukea ensimmäisenä. Sinänsä ihan järkeenkäyvää, kun tämä kerran kertoo Narnian perustamisesta. Ja siinä kaikki mitä aion juonesta sanoa.

En tiedä miten haltioissani olisin ollut, jos olisin tämän lapsena lukenut, mutta näin aikuisena sanon, että ihan kiva. Tätä oli ihan mukava lukea iltaisin sängyssä ennen nukkumaan menoa viemään ajatukset pois kaikesta opiskeluihin liittyvästä hässäkästä, mutta muuten tämä ei mitään suurempaa vaikutusta tehnyt. Ei ole oikein mitään sanottavaa. Jatkan seuraavaksi Velhon ja leijonan parissa.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Narnia

C.S. Lewisin (1898-1963) Narnia -sarja on englantilaisen fantasiakirjallisuuden ylittämätön klassikko.

Narnian tuhansien tarinoiden valtakuntaa asuttavat faunit, kentaurit, jättiläiset ja puhuvat eläimet - ja sitä hallitsee salaperäinen leijona Aslan. Tähän maailmaan Lucy sisaruksineen löytää tien lumotusta vaatekaapista.


Ajattelin, että onnistuttuani jotenkin sivuuttamaan Narnian tarinat lapsuudessani ja nuoruudessani voisin ne nyt lukea, kun neljännesvuosisata uhkaa tulla täyteen muutaman viikon päästä.


Tämä nide sisältää kaikki tarinat kronologisessa järjestyksessä eli siinä, jossa kirjailija itse halusi ne luettavan ja ovat siis:
  • Taikurin sisarenpoika
  • Velho ja leijona
  • Hevonen ja poika
  • Prinssi Kaspian
  • Kaspianin matka maailman ääriin
  • Hopeinen tuoli
  • Narnian viimeinen taistelu
Taikurin sisarenpoika on tällä hetkellä menossa ja luultavasti saan sen luettua loppuun huomenna.

torstai 19. maaliskuuta 2009

Morriganin risti

(Morrigan's Cross)
Nora Roberts
Gummerus 2007

Mahtava irlantilaisvelho Hoyt janoaa kostoa. Hurja vampyyrikuningatar Lilith on vietellyt hänen veljensä Cianin. Hoyt matkustaa 1100-luvulta omaan aikaamme, jossa hän kohtaa vampyyriksi muuttuneen Cianin, kipakan wicca-noita Glennan sekä vampyyrinmetsästäjä Blairin.
Nelikko joutuu yhdistämään voimansa, sillä Lilithin kokoama pimeyden armeija aikoo orjuuttaa koko ihmiskunnan. Glennan ja Hoytin välinen tunteen roihu ei ole Cianin mieleen. Kun joukkoon liittyy arvoituksellinen kelttiläisprinsessa Moira serkkunsa Larkinin kanssa, nousevat ryhmän sisäiset jännitteet huippuunsa. Lilith näyttää voittaneen sodan ennen kuin yhtäkään taistelua on käyty...


Taattua Nora Roberts -laatua with a little twist. Tykkäsin. Nora Roberts se osaa sitten sujuvan dialogin ja tarinankulun. Erinomaista viihdettä. Tämä fantasialisä oli kiva vaikka en noin yleensä fantasiasta ole kauheasti perustanut. Kiinnostaa kovasti tietää miten tarina jatkuu. Cian oli mielenkiintoinen hahmo ja haluan tietää mitä hänestä vielä paljastuu. Toinen josta haluan tietää lisää on Moira. Olen muuten aika varma, että romantiikka vielä virisee tiettyjen henkilöiden välillä. Saa nähdä miten käy, kun saan jatko-osat käsiini. Ai niin, kirja saa kovasti lisäpisteitä viitteistään kelttimytologiaan ja siitä, että sijoittuu suurimmaksi osaksi Irlantiin.